кадър Радио Свободна ЕвропаРъководството на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (Radio Free

...
кадър Радио Свободна ЕвропаРъководството на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (Radio Free
Коментари Харесай

Радио Свободна Европа поиска незабавно разследване на агресията срещу свои журналисти

кадър  Радио Свободна Европа

Ръководството на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (Radio Free Europe/Radio Liberty) изрази отвращение от експанзията против двама свои публицисти. Реакцията е във връзка на случая по време на националната конференция на ГЕРБ в сряда, когато неидентифицирани мъже с маски се отнасяха жестоко с кореспонденти, бутаха Полина Паунова, лишиха и захвърлиха на два пъти телефона ѝ, както и направиха опити принудително да лишават телефона на Генка Шикерова.

“РСЕ/РС е възмутено от експанзията против нашите двама кореспонденти, които си вършеха работата и отразяваха политическо събитие. Инцидентът би трябвало неотложно да бъде разследван от управляващите, а на причинителите би трябвало да бъде потърсена отговорност ”, декларира изпълняващата длъжността президент на РСЕ/РС Дейзи Синделар.



 

 След случая от ГЕРБ оповестиха, че тези хора са „ платени провокатори “ и нямат общо с защитата на събитието, тъй като наетите частни гардове са носели светлоотразителни жилетки. Засега обаче нито уредниците от ГЕРБ, нито домакините от „ София Тех Парк “ имат пояснение за какво защитата не се е намесила, с цел да обезврежда нападателните мъже. Освен атаките против Паунова и Шикерова, те нанесоха удари и ритници на няколко протестиращи.

“Освен това, българските управляващи на най-високо ниво би трябвало обществено да осъдят този и всеки различен случай на принуждение или различен напън против публицисти, с цел да могат те да правят своята работа безвредно и без боязън ”, декларира още Дейзи Синделар.

По-рано в четвъртък интернационалната неправителствена организация „ Репортери без граници “ осъди похищението над Полина Паунова. Базираната в Париж организация прикани българските управляващи да проверяват случая и да открият причинителите. Столичната полиция към този момент разпита Паунова, само че към момента няма публична информация за арестувани обвинени.

Съветът за електронни медии (СЕМ) в България също изрази “сериозно безпокойствие от зачестилите похищения против публицисти ”.

“Всяка физическа и вербална експанзия против публицисти е неприемлива в едно демократично общество. Особено в страна членка на Европейски Съюз, в която зачитането на човешкото достолепие и права, толерантността и разбирателството са съществени полезности ”, се споделя в позиция на медийния регулатор.

Съвет за електронни медии прикани “политици и общественици да бъдат виновни в общественото говорене и държание във връзка с публицистите и медиите ”.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР